Back to FG's Homepage

Caridina Serrata


There's also an English version of this page
Door Charles Buddendorf

Alweer bijna een jaar geleden ging ik met een potje water met daarin stukjes blad met vervelende algen naar de landelijke NBAT dag te Veenendaal. Het ging me om die algen. Het bleek baardalg te zijn. Na adviezen over hardheid, pH en dergelijke kreeg ik ook twee keer te horen dat garnalen deze algen zouden eten. Nu heb ik al vissen zolang ik het me kan herinneren (ik ben nu 35 dus dat zal toch een jaar of 25-30 zijn) maar van tropische zoetwatergarnalen had ik nog nooit gehoord of gelezen.

Op dezelfde beurs stond JM met zakjes met daarin 6 stuks C. serrata per zakje. Toch niet goedkoop vond ik ze maar uit pure nieuwsgierigheid toch maar een zakje gekocht. En inderdaad zag ik net als in jouw beschrijving na een dag geen enkele garnaal meer. Overigens denk ik dat de reden daarvan is dat de garnalen na een aantal dagen de bak hebben verkend en de beste schuilplekken hebben ontdekt. Later heb ik nog met de heer Bretveld uit Zoetermeer gesproken. Die hield er de interessante stelling op na dat maar ongeveer 10% van het aanwezige aantal garnalen zichtbaar is. Dat zou in mijn geval een half procent zijn; en dat was ook zo. Soms zag ik er een en soms geen enkele :-). Maar ik vond (en vind) het fantastische beestjes! Nuttig, vreedzaam, grappig, een extra toegevoegde dimensie aan het dierenleven in het aquarium naast vissen en slakken.

Drie weken later ben ik bij Aad Bouman in Ede op bezoek geweest. Bij hem ontdekte ik dat de garnalen er qua kleur en patroon heel verschillend uit kunnen zien. Ik wilde dan ook al snel de garnalen veredelen (simpelweg door middel van selectie). Twee bakjes gekocht om na een bepaalde tijd terug te kunnen kruisen en zo inteelt te kunnen voorkomen. Zelfs in elke bak een Ancistrus gezet omdat dat de symbiose met serrata zou leiden tot een explosieve vermeerdering van de serrata. Ik heb geprobeerd alle garnalen die ik had te verdelen over de twee kleine bakjes. Om een lang verhaal kort te maken: het was een flop. Ik mag blij zijn dat ik er nog zes heb. De bekende garnalenkwekers hadden na de hete zomer van vorig jaar er zelf ook nog maar amper 20 - 30 over. Temperaturen boven de 29C schijnen fataal te zijn voor serrata.

Ik ben van plan in onze huiskamer weer een bak neer te zetten. Dus begint het aquariumbloed weer te stromen. Dat was ook de reden dat ik weer op het internet aan het zoeken ging naar informatie over de serrata. De naam Goddijn was ik al enkele keren tegengekomen in diverse artikelen over Caridina serrata maar een email-adres bijvoorbeeld ontbrak. Een specifieke zoektocht op bracht me op je website. Ik zou er nog wel een stel garnalen er bij willen hebben want de wens om de voor mij ideaal gekleurde serrata te kweken leeft nog steeds.

Het is toch een langere email geworden dan ik dacht. Het lijkt me leuk eens van gedachten te wisselen over deze bijzondere garnaal. Wellicht kunnen we ook iets doen aan de "marketing" van dit beestje want dat ik pas na zo'n 25-30 jaar aquarium houden voor het eerst er iets over hoor is wellicht toch ook jammer voor vele anderen.

Met vriendelijke groeten,

Charles Buddendorf
c.buddendorf@chello.nl
Charles Buddendorf aquarium website


This page is linked to the home page of Frans Goddijn.
Frans Goddijn, Postbus 30196, 6803 AD Arnhem, fax +31 (0)26 3211759
(<frans@goddijn.com>)
Updated on Mar 8, 2002